4. kapitola aneb know how jak na neposlušné štěně

28.01.2010 12:22

 Mně se nejvíce osvědčilo  tzv. uchopení za zátylek. Dělám to tak, že chytnu do hrsti volnou kůži na šíji štěněte, stisknu, maličko zakroutím a velmi pomalu zatáhnu nahoru. Moje ruce tak napodobují čelisti druhého psa. Jakmile štěně znehybní, podívá se na Vás, nebo submisivně či tázavě  sklopí uši, zvolna ho pustím a přejdu do uklidňující masáže. Možná, že budete muset i sevřít víc ruku, aby štěně stisknutí pocítilo.

 Tento účinný způsob pokárání tedy vyžaduje rychle psa uchopit, na několik vteřin stisknout a přísně mu domluvit. Čím horší je přečin, tím déle trvá kárání a sevření- pro vážnější přečin asi 20 sekund!!!!! Během kárání udržujte kontakt s jeho očima a rovněž užívejte výraznou mimiku - usilovně se na ně mračte!!!!!

 Pak pomalu stisk povolujte, stejně tak by to dělal  i pes . Do uklidňující masáže přejděte hned, jakmile bulíčkovi došlo, o co jde. Etologové tomuto chování říkají „konejšení“.

   Během masáže je důležité psa chválit. Bulíkovi dojde,že Vám jeho uposlechnutí udělalo radost. Ale pozor! Jestliže ho místo pomalého uvolnění s následující pochvalou a masáží jen rychle uchopíte a pustíte,začne se štěně Vašich rukou bát. Otrlejšího jedince může napadnout, že ho vyzýváte ke hře a pokusí se chňapnout zpátky.

Čeho se vyvarovat při uchopení za zátylek:

   -Nechytejte psa  v blízkosti hrdla zpanikařil by a právem by mohl být agresivní. Smíte ho chytit pouze za zátylek!

 -Nechytejte psa za uši –jsou velmi citlivé!!!!!

 -Nechytejte ho za kůži na krku příliš silně- stiskli byste mu tím hrdlo, pes by se začal škrtit a zpanikařil by- opět právem!

 -Netiskněte psa hřbetem k podlaze!!!!! Hmat ale můžete zkombinovat s povalením psa na pravý bok, pokud např. udělal něco blízko podlahy,např.Vás chytil za kotník nebo za kalhoty.

 -Nepíchejte psa dlouhými nehty!!!!! Ostré nehty mohou porušit kůži a pes bude reagovat bolestí a strachem. Mohl by se chovat i nepřátelsky, protože by měl pocit, že jste ho „kousl“. Dokud pes roste a potřebujete k jeho výchově  permanentně ruce  používat, mějte  raději krátké nehty.

 

Závěrem pamatujte, že cílem není psu ublížit, ale dát mu jasně na vědomí, že jeho chování je pro Vás zcela nepřijatelné a že podmínky soužití stanovujete Vy!!!!!

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode